A fájdalom természeteFájdalom. Nincs olyan ember, aki ne élete volna már át, hogy fáj valamilye. Azonban minden ember másképp éli meg, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze, hiszen mindenkinek más és más a fájdalom küszöbe és más és más módon éli meg a fájdalmat. A fájdalom nem mindig áll arányban a kiváltó ok súlyosságával. Ennek oka, hogy a fájdalomérzet kialakulását sok minden befolyásolhatja, mint például az ember aktuális fizikai, pszichés és mentális állapota, illetve olyan biológiai adottságok, mint a fájdalomingert vezető idegpályák felépítése.
 

A fájdalom, ahogy például a láz is, alapvető fontosságú része az emberi test riasztórendszerének. Arra figyelmeztet bennünket, hogy valamilyen káros behatás érte szervezetünket. A fájdalomérzet tanulási folyamat is. Hiszen egészen kicsi korunktól kezdve folyamatosan tanuljuk, hogy mely tárgy, milyen nyomást gyakorol a bőrünkre vagy mit érzünk, ha például túl közel tartjuk a kezünket a tűzhöz. Megtapasztalhatjuk, hogy sokféle fájdalom létezik, amelyek nagyban különböznek egymástól. A fájdalom intenzitása és jellege rendkívül változatos lehet. Az éles, hasító fájdalom, a görcsös, elmúló-, majd visszatérő, vagy az állandó tompa, kibírhatatlan fájdalmak mind előfordulhatnak. A fájdalom típusát sok esetben a betegség határozza meg. Más a fájdalom érzet egy gyulladásos folyamat, egy daganatos betegség, egy idegbecsípődés vagy egy csontsérülés következtében. Mást érzünk akkor, amikor valamilyen külső sérülés ér bennünket, mint akkor, amikor fáj a fejünk. Vannak akut, éles, szúró, intenzív fájdalmak. Ilyenkor konkrétan meg tudjuk határozni a fájdalom helyét. Vannak krónikus fájdalmak, melyek tompán fájnak, sajognak. Ilyenkor viszont többnyire nehéz meghatároznunk, hol is fáj igazán. És vannak olyan fájdalmak is, amik az egészséges szervezet részei, mint például a menstruációs- vagy a szülési fájdalom.


Bármilyen jellegű fájdalmunk is van, arra törekszünk, hogy megtaláljuk az okát, majd pedig megszüntessük azt. Lényeges, hogy fájdalmat, ahogy azt fentebb is említettük, a szervezet jelzőrendszerének részeként tekintsük és ennek megfelelően komolyan vegyük. Tehát nemcsak az a fontos, hogy csillapítsuk a fájdalmat, hanem minden esetben meg kellene figyelnünk a fájdalom helyét, jellegét, időtartamát, illetve azt, hogy kisugárzik-e valahová vagy sem, hiszen ezek az adatok fontos támpontként szolgálhatnak az orvos számára.back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication